Do vesmíru s Krtkom

Americký astronaut Andrew Feustel si so sebou berie na poslednú misiu raketoplánu Endeavour Krtka. Po porade s rodinou a českými priateľmi si ho vybral ako talizman pre šťastie. Túto rozprávkovú postavičku poznáme snáď všetci z detských čias. Krtko je postavička vytvorená českým výtvarníkom Zdeňkom Milerom. Jeho prvý animovaný diel vznikol už v roku 1957.




Obr.1: Krtek

Keď český výtvarník Zdeňek Miler tvoril nám všetkým dobre známu kreslenú postavičku malého Krtka (čes. orig. Krtek, Krteček), určite netušil, že Krtko bude slávny. Keď v prvých rokoch písania knihy života Krtka snažil sa ho autor poslať raketou do vesmíru, určite netušil, že o pár desiatok rokov budú o tejto postavičke písať snáď všetky médiá v Českej republike, no i americké denníky, čínske a vôbec média z celého sveta práve v súvislosti s jeho plánovanou cestou do vesmíru. Tentoraz v skutočnosti.

A to všetko vďaka americkému astronautovi Andrewovi Feustelovi, ktorého manželka má českých predkov, a ktorý si ako svoj talizman so sebou na poslednú misiu raketoplánu Endeavour berie práve plyšovú figúrku Krtka.



Na cestu do vesmíru sa plyšový Krtko musel špeciálne uspôsobiť, aby sa vošiel do osobného balíčka astronauta a spĺňal ďalšie požiadavky NASA (nehorľavosť, nízka váha …) Výsledkom je ale stále náš obľúbený Krtko (Obr.2).



Obr.2: Astronaut Andrew Feustel a v pozadí Krtko na palube trenažéra raketoplánu v Houstone.

Štart raketoplánu Endeavour STS-134, na ktorej Krtko poletí na obežnú dráhu okolo Zeme, je naplánovaný na 29. apríla 2011. Táto misia má za úlohu dopraviť na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS špeciálne zariadenia, takzvaný ExPRESS Logistics Carrier (ELC) a Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-2). ELC umožní vedcom jednoduchšiu realizáciu experimentov vo vesmírnom vákuu. AMS-2 bude detegovať kozmické žiarenie. Mal by vedcom napomôcť pri chápaní evolúcie vesmíru a nájsť dôkaz o existencii tmavej hmoty. Pôvodne mala byť táto misia poslednou misiou raketoplánu vôbec, ale NASA v súčasnosti plánuje ešte jeden štart raketoplánu Atlantis na 28. júna 2011.



Animovaná rozprávka Krtek a raketa

V súvislosti s touto významnou udalosťou pripravila Česká kozmická kancelária (CSO) zaujímavý program pre deti. Zábavnou a vtipnou formou predstavuje kozmické lety a vesmír, ukazuje videá ako astronauti lovia guľočky vody v stave beztiaže a rozpráva o tom, ako Krtko poletí do vesmíru. V prípade záujmu o tento program kontaktujte organizáciu SOSA na adrese info@sosa.sk V spolupráci s veľvyslanectvom USA v Prahe a Astronomickým ústavom AV ČR vyhlásila CSO tiež výtvarnú súťaž pre deti do 16 rokov na tému „Kozmický let krtečka do vesmíru“ – www.dokosmuskrtkem.cz

Krtko, držíme ti palce a tešíme sa na Tvoje dojmy z vesmíru.

Pozdrav autora krtečka, výtvarníka Zdeňka Milera, astronautovi Feustelovi (video).



Zdroj:
www.dokosmuskrtkem.cz
zpravy.idnes.cz
www.space.com
en.wikipedia.org
brno.idnes.cz
www.albatrosmedia.cz
pardubice.idnes.cz

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.