Návratový modul Sojuzu TM-29

Fakty hovoria nasledovné. Dňa 20.2.1999 štartoval do vesmíru v kozmickej lodi Sojuz TM-29 prvý občan Slovenskej republiky Ivan Bella. V posádke ešte boli Viktor M.Afanasjov (Rusko, veliteľ, 3.štart) a Jean-Pierre Haigneré (Francúzsko, palubný inžinier, 2. štart). Loď sa pripojila k orbitálnej stanici Mir a Bella začal na jej palube realizovať vedecký program v rámci misie Štefánik. Po ôsmych kozmických dňoch sa Bella spolu s Gennadijom Padalkom (jeho doba letu bola 198,69 dňa) vrátili na Zem v návratovom module lode Sojuz TM-28. Návratový modul kozmickej lode Sojuz TM-29 pristál v Kazachstane, 70 km severovýchodne od mesta Arkalyk dňa 28.8.1999. V ňom sa z Miru vrátili kozmonauti Afanasjov, Haigneré a Sergej V. Avdejev. Po ich návrate ostal Mir bez posádky a bol prevedený do bezpilotného režimu. „Bellov“ Sojuz uskutočnil let trvajúci 188 dní, 20 hod., 16 min., a 19 sek.

A tak ma napadlo. Kde sa po dvanástich rokoch nachádza, kde je uložený návratový modul Sojuzu TM-29, modul kozmickej lode, ktorý predstavuje prvý dotyk občana Slovenska s vesmírom? Odpoveď na túto otázku som hľadal na rôznych webových stránkach i vo viacerých emailových debatách. Podarilo sa mi zistiť, že po ukončení misie Štefánik bola istá snaha dostať modul na Slovensko, ale k žiadnej dohode medzi Slovenskom a Ruskom nikdy nedošlo. Dnes, po dvanástich rokoch sa táto nádej stále zmenšuje a zdá sa, že obnovenie takéhoto snaženia by bolo v súčasnosti výsostne politickou záležitosťou. Kde sa modul nachádza, je v tomto okamihu nezodpovedanou otázkou. A tak nám zatiaľ ostáva iba priestor pre špekulácie. 2850 kg ťažký modul môže byť ešte stále na kozmodróme Bajkonur/Tjuratam v Kazachstane, alebo, a to je pravdepodobnejšie, bol vrátený do Ruska a je uskladnený vo firme, ktorá ho vyrobila. Jeho výrobcom bol Zavod eksperimentaľnogo mašinostrojenija, ktorý je súčasťou koncernu RKK Energija S.P.Koroljova. Nachádza sa v meste Koroljov, Moskovská oblasť. Existujú samozrejme aj iné možnosti.

Našim západným susedom môžeme iba závidieť. Zatiaľ čo v Českej republike už tri desaťročia môžu návštevníci na letisku Kbely pri Prahe obdivovať modul „Remkovho“ Sojuzu 28, my na Slovensku po dvanástich rokoch od letu Ivana Bellu začíname pátrať, kde by mohol byť modul „jeho“ Sojuzu TM-29 uskladnený. Let prvého slovenského kozmonauta do kozmu s odstupom času vykazuje hluché miesto. Prečo v čase príprav misie Štefánik nevznikla medzivládna dohoda o získaní modulu na Slovensko pre muzeálne účely, popularizáciu kozmonautiky a vedy vôbec? A propos, všimli ste si, že počas uplynulých dvanástich rokov nebola na Slovensku vydaná jediná kniha, ktorá by verejnosti priblížila a zdokumentovala prvý a nadlho posledný let občana Slovenska do vesmíru?

Získanie a umiestnenie návratového modulu Sojuzu TM-29 na dôstojnom mieste by nepochybne pomohlo popularizovať vedy o vesmíre na Slovensku. Krajina, ktorá sa snaží o plnohodnotné členstvo v Európskej kozmickej agentúre by týmto potvrdila, že toto snaženie myslí seriózne a úprimne. Verím, že v budúcnosti sa k tejto problematike ešte vrátime.


Obr.1: Návratový modul Sojuz TM-29 .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.